FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  KOMMENTAR:
DAB+ er framtiden, men nettradio vil klare seg bedre
Sindre Møllerhaug kommenterer at folk ønsker noe lettvint som fungerer

Mer om Kommentarer

Foto: Sindre Møllerhaug

RADIONYTT.NO - 27.10.17 - Kommentar


Jeg er helt uenig i påstanden om at all radio blir DAB. For mange lokalradioer er deten for kostbar investering å drifte et avansert anlegg, i tillegg til at mange områder har så mange fjell at på FM er det nødvendig med 5-6 sendere for å få god dekning. I gamle biler ser jeg for meg adapter-løsninger for å koble mobilen til og bruke mobilen istedenfor radioen. Lytterne vil bestemme selv hva de skal høre på, uavhengig av hvor de er.

Aux og bluetooth er noe ungdommer ser etter, hvis de ikke er som meg og liker å ta fram gamle CD-plater. Den fysiske fordelen med cover og høy lydkvalitet ble borte med strømmetjenester, men da ble musikk så mye mer tilgjengelig uten ekstra investering. Lettvinte og tilgjengelige løsninger er framtiden. Nettradio på mobilen kommer som en fordel der, framfor en ekstra radio bare for å høre på noe som mobilen klarer å gjøre selv.

For meg som er glad i radio kunne nettradio vært veldig aktuelt å prioritere mobildatapakken til i bussen, men på lange turer er ikke alltid kapasiteten i mobilnettet eller dekningen tilstrekkelig for å bruke noen app for nettradio hele veien på fjellet. Det faller ut og bruker lang tid på å komme tilbake. Dette blir bedre med tiden som går, samtidig som økningen av video og bilder fortsetter i mobilnettene. Folk vegrer seg ikke like mye som før fra å betale for 5 GB eller mer i måneden, selv om det bare brukes til småting innimellom, eller strømme filmer og musikk hver dag.

DAB+ er stort sett utbygd overalt, men da i hovedsak NRK-kanaler på regionblokkene i distriktene. Lommeradioen bruker hodetelefonene sin ledning som antenne og det fungerer ikke alltid så bra, heller ikke i primærområdene, men det virker. Det var verre med FM før slukkingen. Frekvensene overlappet og det skrapte mye mellom høye fjell. Etter slukkingen ble områdene med lokalradio bedre, spesielt i buss, men etter bussen var utenfor rekkevidde fikk jeg ikke inn noenting. Rekkevidden og dekningen ble bedre enn før, fordi rikskanalene ikke overlappet så mye, spesielt ikke for Radio Grenland på FM 99,3 i Notodden. Før skrapte det stort sett uansett. Nå er det ganske bra der.

Den store ulempen med å oppdatere kanallisten mellom to regioner i buss er at det ofte kommer tunneler på fjellet. På Haukeli har jeg mange ganger oppdatert kanallisten, men finner ingenting, fordi bussen er i tunnelen når jeg søker forbi de aktuelle frekvensene. Den jobben gjør radioen selv, men det virker ikke uten dekning og mange tunneler med mye trafikk har ingen DAB+ dekning. Flesteparten av de lengste tunnelene hadde før NRK P1 på FM.

En annen ulempe er at signalene er digitale. For svake signaler gjør mottaket hakkete og stille. Men kanalutvalget, lydkvaliteten og programinformasjon er store fordeler. Komprimert lyd i AAC- eller MP2-format er ikke noe å skryte av, men jeg foretrekker det framfor skurrete lyd med sus. Nettradio blir ganske komprimert med lav hastighet på mobilnettet, men når DAB+ først faller ut, kan det komme veldig fort tilbake, selv om dekningen er dårlig.

DAB+ vil klare seg i mange år framover, men nettradio er noe folk kommer til å bruke i større grad enn før. Folk vil ha det tilgjengelig på mobilen og selv velge hva de skal høre på, uten å være avhengige av hvem som har bygget ut dekningen lokalt på DAB+. Jeg hører mye lokalradio og NRK på DAB+ hjemme, men hører på Radio Alta når det passer meg. At lokalradioen sender fra andre siden av landet, er ingen grunn til at jeg skal høre på noe helt annet.

Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug, ivrig radioentusiast fra Haugesund. Besøk gjerne hjemmesiden hans: www.sindremollerhaug.no.

Si din mening på vår: Facebook-side


NYHETSBREV:

Skriv inn din epost-adresse i boksen ved siden av og få radionyhetene på epost.
FEILMELDING! På grunn av misbruk har vi måttet stoppe den automatiske innmeldingen av nyhetsbrevet. Se nedenfor for hvordan du kan melde deg på:

Send en EPOST til

nyhetsbrev krøll alfa radionytt.no

- Skriv Påmelding i tittelfeltet og vi ordner resten.
Vi beklager, vi jobber med å finne et bedre system
  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...
 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:MER FRA TVNYTT.NO