FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  KOMMENTAR:
Radio Haugaland er godt forberedt på FM slukking
Med DAB sender og dyktig kompetanse på utfordringene

Mer om Kommentarer

Bilde: Egil Solberg i Radio Haugaland

RADIONYTT.NO - 26.07.16 - Sindre Møllerhaug


HØR INTERVJUET I SOUNDCLOUD-BOKSEN TIL HØYRE!

Jeg var på besøk hos Radio Haugaland i Haugesund for å snakke med redaktøren Egil Martin Solberg om hvordan de forholder seg for framtiden med DAB-radio. Om utfordringer og muligheter som følger med teknologien. Egil kunne fotelle meg masse om hvordan dette fungerer.

-Jeg tror det går mye fortere enn folk er klar over. Det er ingen tilfeldighet at rikskanalene skal slukke FM. De hadde ikke gjort det hvis de ikke hadde vært sikker på å få med seg lytterne over på DAB. Når folk kjøper seg DAB, så hører de på DAB.-Lokalradioene protesterer, men folk er redd for det som er nytt. Sånn er vi mennesker skrudd sammen. Avgjørelsen er tatt og det beste vi i bransjen kan gjøre er å forholde oss til virkeligheten, men vi har sendt på DAB siden rundt 1. november 2012, så for oss er det ingen problem. Heldigvis finnes støtteordninger som gjør at lokalradioene klarer å komme seg over på DAB. Politikerne føler med situasjonen til lokalradioene. Det finnes gode muligheter for å komme seg over på DAB.-Kanskje er det nå den rette tiden for å stille flere spørsmål enn om vi skal over på DAB eller ikke, for det må vi før eller siden. Jeg tror det går greit med noen og ikke fullt så bra med andre.For å få god innendørsdekning i en by med mange bygninger med betong og stål, så er det viktig med en sender i sentrum. Den trenger ikke å være så stor og kan holde med noen milliwatt sterkt signal.

-Du får ikke nødvendigvis flere potensielle lyttere på DAB enn FM, så her er det snakk om modernisering. Det er noen tilfeller med private installasjoner for FM og på den måten har lokalradioer fått lave driftskostnader, men det går an å gjøre noe lignende på DAB. Å utvide konsesjonsområdene og dele på anlegget blir et spleiselag i seg selv. Det man må gjøre er å snakke med nabo-områder for å få i gang et samarbeid. Hvis man skal ha mange sendere, så sier det seg selv at det blir så dyrt at det går ikke. Myndighetene jobber bevisst i politikken sin med å få et mangfold av syn på verden og er veldig opptatt av dette.Alle som har spørsmål rundt utstyret kan ta kontakt med Radio Haugaland. Råd er gratis. De har også programvarer. Mesteparten av utstyret er dårlig og så må man bestille tilleggsutstyr som fort kan bli dyrt. GPS innebygd i senderne og god EDI-løsning er vanskelig å få til. Når nye radioer ikke er klar over utfordringene, så kan problemer fort oppstå. Hva hvis DAB-serveren faller ut? Da faller alle kanalene på multipleksen ut.

-Mangfoldet vil bli styrket i et området som deler på DAB med forskjellige kanaler. For alle som drifter DAB-anlegg så er de forpliktet til å dele anlegget sitt med andre. I fellesskap deler radioene på leie som nedbetaler kostnadene med utbyggingen av DAB. Det går også an å lage spillelister og legge ut lenker til musikkvideoer på YouTube, som gjør programvaren gøy å bruke. Radio Haugaland har kanskje mest erfaring med DAB i landet så langt.

Rullende tekst er en populær funksjon på DAB, men krever litt teknisk kompetanse for å sette opp. Programvaren som Radio Haugaland har utviklet genererer bilder, tekst og grafikk ut til DAB-serveren, men også mobil på en app.-Mange sier at de vil helst ikke ha konkurrenter, men noen må betale regningen for å betale regningen for å drifte DAB-anlegg. Flere som sender på DAB styrker mangfoldet, sånn at radio får et bedre rykte.

Foto: Sindre Møllerhaug/radionytt.no

Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug. Han driver sitt eget firma og går med spennende prosjekter for tiden. Besøk gjerne hjemmesiden www.sindremollerhaug.no for oversikt over disse prosjektene.

Si din mening på vår: Facebook-side


NYHETSBREV:

Skriv inn din epost-adresse i boksen ved siden av og få radionyhetene på epost.
FEILMELDING! På grunn av misbruk har vi måttet stoppe den automatiske innmeldingen av nyhetsbrevet. Se nedenfor for hvordan du kan melde deg på:

Send en EPOST til

nyhetsbrev krøll alfa radionytt.no

- Skriv Påmelding i tittelfeltet og vi ordner resten.
Vi beklager, vi jobber med å finne et bedre system
  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...
 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:MER FRA TVNYTT.NO