FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  KOMMENTAR:
DAB: En tabbe og en skandale
Tabbe å slå av FM i 2017, skandale at regjeringen tvinger kanaler til å slukke.

Mer om Kommentarer


RADIONYTT.NO - 26.04.15 - Kommentar-redaksjonen


Jeg er overbevist om at norsk radio kommer til å gå på en smell når NRK og P4 slår av sine FM-sendere i 2017. Selv om de klarer å vri tallene for digitalisering til å se fine ut, er det mange hull i dokumentasjonen.

81 % hører ikke på DAB

Det har lenge vært et mantra at man må være tilgjengelige på alle plattformer. 81 % av befolkningen bruker ikke DAB, ifølge SSB. Likevel skal man altså slå av den kanalen folk bruker mest og har gjort det i mange tiår.

Fire av fem biler har ikke DAB

Radiolyttingen i bil er svært viktig, sier alle i radiobransjen. 80 % av norske biler har ikke DAB, går det fram av en undersøkelse Yougov har laget for Biltema. Selv om de fleste nye biler nå kommer med DAB-radio, så vil det monne svært lite når FM-slukking er under to år unna. Og er det virkelig noen som tror at folk kommer til å gå mann av huse for å kjøpe upraktiske og tildels trafikkfarlige adaptere?

Ingen mobiler har DAB

Mobil og nettbrett er blitt svært viktig i folks hverdag og mange telefoner kommer med innebygd FM-radio. Jeg har så langt ikke sett en eneste mobil med DAB og tro at folk skal kjøpe adaptere til mobilen er jo så dumt at det ikke engang er verdt å vurdere.

Kaster rundt på folks hverdag.

En annen ting man ser ut til å ha glemt er en faktor som jeg vil kalle "gammel vane". Folk hører gjerne på den samme kanalen på den samme måten dag ut og dag inn. Favorittkanalen kommer automatisk på når man starter bilen, eller trykker på en knapp på stuebordet. Nå er ikke det et argument mot digitalisering i seg selv, men det som kommer til å skje er at man tvinger folk ut av den gamle vanen, de må kjøpe nye appareter, trykke på nye knapper etc.

Konsekvensen kan bli en helt annen enn den radiokanalene håper på. Jeg tror de som vil tjene på dette er strømme-tjenester som Spotify. Tenke seg til at folk får vite at de kan høre på hva de vil når de vil! Noen kommer garantert også til ikke kjøpe DAB, det er jo fint for de lokalradioene som blir igjen. En del kommer bare til å finne på noe annet å gjøre. Jeg tror man skal være heldig hvis radiolyttingen bare går ned med 10-15 %.

Skandale av regjeringen

Det er dog opp til aktørene selv å velge plattform. NRK og P4 har forsåvidt rett til å fritt velge DAB og slå av FM. Det kaller jeg en tabbe, men det som er en skandale at regjeringen med Høyre i spissen samtidig tvinger flere lokalradioer til å stenge sine FM-sendere, mot sin utrykte vilje.

Det er hårreisende at Høyre, som i sin tid fikk brutt opp NRK-monopolet, nå gjør nøyaktig det motsatte og tvangs-slukker lokalradio utelukkende for å sørge for at NRK og P4 får flere lyttere. For det finnes intet annet argument enn at man frykter at de som blir igjen på FM skal ta lyttere fra de som går over på DAB. For å ytterligere knuse lokalradioene klarte man i siste sekund å få stoppet en konsesjon i Sandnes også, men den konsekvens at både Radio Metro og Jærradiogruppen blir kneblet på FM. De eneste lokalradioene som får bli igjen på FM er de som ikke har så mange lyttere at NRK og P4 føler seg truet i sitt regjeringsvedtatte duopol.

Tenk deg hva som hadde skjedd hvis Stein Erik Hagen ble matminster og kunne bestemme at de andre butikkene måtte legge ned. Eller at eieren av NRK får lov til å bestemme at andre radiostasjoner må legge ned. Hadde ikke det vært skandale? Kulturministeren er eier og generalforsamling i NRK og har altså bestemt at andre stasjoner må legge ned!

Og for å toppe det hele er denne kulturministeren altså fra HØYRE?I? Jeg har stemt Høyre i mange år, etter dette kan Høyre bare glemme min stemme, jeg stemmer nemlig ikke på kommunister!

Hva med Radio Norge og mangfoldet?

Noen observante lesere har kanskje lagt merke til at jeg ikke har nevnt Radio Norge? Det er ganske enkelt. Discovery vil kvitte seg med radioene sine i et marked som ikke er interessert i å kjøpe. Samtidig forsvinner eierbegrensningene når P4 og Radio Norges FM-konsesjoner går ut i 2017. Man trenger ikke være tallkunstner for å skjønne hva som kommer til å skje.

Dermed blir man altså nok en gang sittende igjen med to aktører som deler markedet mellom seg. Jeg er så langt ikke veldig imponert over de såkalte "nye" kanalene, der de fleste ironisk nok var tilgjengelig på FM fra før. NRK P1+ er et ærlig forsøk på å lage noe nytt, men ellers er det mye oppgulp fra arkiv og jukeboks, ikke akkurat nyskapende mangfold. På Lokal-DAB er det riktignok noen uavhengige spennende aktører, men det virker som om Tono og Gramo gjør hva de kan for å stoppe disse kanalene med mangedobling av rettighetsavgifter.

Kyrre Dahl, redaktør, radionytt.no

Se også: Ut med radio - inn med audio!

Kommenter gjerne denne saken på vår: Facebook-side

Foto: Facebook
NYHETSBREV:

Skriv inn din epost-adresse i boksen ved siden av og få radionyhetene på epost.
FEILMELDING! På grunn av misbruk har vi måttet stoppe den automatiske innmeldingen av nyhetsbrevet. Se nedenfor for hvordan du kan melde deg på:

Send en EPOST til

nyhetsbrev krøll alfa radionytt.no

- Skriv Påmelding i tittelfeltet og vi ordner resten.
Vi beklager, vi jobber med å finne et bedre system
  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...
 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:MER FRA TVNYTT.NO