FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  KOMMENTAR:
FM Dekningtest Haugesund - Oslo
Det skurret nesten hele tiden på alle frekvensene

Mer om Kommentarer


RADIONYTT.NO - 27.11.15 - Sindre Møllerhaug


I september reiste jeg til Oslo for å gå på Radiodager, et stort arrangement med forskjellige konferanser om ting som er relevante for folk som jobber i radiobransjen. For å slippe stress på turen reiste jeg med buss. Reiste sent på tirsdag kveld og ankom Oslo bussterminal i morgenrushet. For å slippe å kjede meg så mye i bussen, brukte jeg lommeradio og hørte mest mulig på FM på grunn av strømforbruket. Der FM var håpløst brukte jeg DAB litt og fikk til og med inn DAB i tunnelene (ikke de korteste). De fleste tunnelene hadde FM dekning, men den var som regel så dårlig at det var i mange tilfeller bedre utenfor tunnelene enn inne i tunnelene.

Notater som jeg skrev ned i notatblokka på strekningen fra Haugesund til Oslo:

Dårlig dekning fram til Seljord kommune generelt og falt av og til litt ut. Frekvensene til rikskanalene byttet ofte og det var mange steder kun dekning for NRK P1. Lokalradioene hadde mye mer stabil dekning, men hadde bare dekning noen steder. Blant annet hørte jeg på Radio Folgefonn (sender fra Hordaland), Radio Vest-Telemark og Radio Telemark. På strekningen Haugesund-Seljord tok jeg av og til pause fra radioen, fordi jeg måtte bytte frekvens så ofte, gjerne hvert 5. minutt eller 10. minutt. Klarte å høre alle Dagsnytt-sendingene til NRK, men noen ganger var dekningen så dårlig at jeg ikke hørte alt som ble sagt.

Bussen kjørte gjennom Skien og Porsgrunn på vei østover. Det gjør den ikke hver gang. Vanligvis må man bytte buss hvis man skal ta buss til Skien eller Porsgrunn, for Haukeliekspressen pleier å kjøre via Notodden, som er byen Radio Telemark sender fra. Den lokalradioen hørte jeg på i Skien og Porsgrunn på vei til Oslo. På hjemveien til Haugesund kjørte bussen gjennom Notodden, der jeg også hørte på Radio Telemark. Likte å høre de spille god radiomusikk som var vanlig å bruke når jeg gikk på ungdomsskolen, som jeg fullførte i 2010. Det er godt gjort av en lokalradio i Norge!

Haukeli er en fjellovergang med kolonnekjøringer som jeg kjenner flere har kjørt med FM radio i bilen og slitt med dekningen. For å være helt ærlig var det en av plassene jeg tok pauser fra radioen, for det var dårlig dekning mange steder og NRK P1 hadde dekning på flere frekvenser enkelte steder. Er greit nok å si at disse NRK-senderne skal slukkes i 2017, men bilstene bruker NRK P1 til å høre trafikkmeldinger når de kjører der. Ryktene jeg har observert er at det skurrer mye i bilen på Haukeli.

Hjemme har jeg FM sender med signalsyrke 50 nW og det er så svakt at jeg må teste ut forskjellige frekvenser før jeg finner en som har god dekning. Å bytte til 0,1 MHz høyere eller lavere kan gjøre under. Kanskje frekvensbytte på Haukeli ville gitt mye bedre FM dekning? Hvis ikke kan økning av signalstyrken hjelpe. Det var oppholdsvær og ca. 8 plussgrader der på natten, så været kan man ikke skylde på der etter min mening når jeg var der.

Fra Buskerud fylke var FM dekningen generelt veldig god, selv om det som regel alltid skurret litt, men ikke overalt. I Kongsberg var dekningen sterk, til tross for mengden regn som skapte oversvømmelser i Kongsberg. Regnet slo hardt i bussen, men signalet var så sterkt at jeg la ikke merke til det. Forvirringen der når jeg bytta frekvens var å finne riktig distriktspor. På grunn av oversvømmelsene ville jeg høre på NRK Buskerud, men klarte også å finne NRK Vestfold med sterkt signal. Innimellom hørte jeg også på svenske kanaler, men de pleide jeg ikke å høre så lenge før dekningen forsvant. Signaler kjenner ingen landegrenser, så man kan mange steder fint få inn Svensk radio på FM i Norge.

SE OGSÅ: Skal ikke Norge få gleden av RDS2?

Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug. Sindre Møllerhaug driver sitt eget firma og går med flere spennende prosjekter for tiden. Besøk gjerne hjemmesiden www.sindremollerhaug.no for full oversikt over disse prosjektene. Du kan også abonnere på nyhetsbrev for å få oppdateringer om ting når det skjer.

Kommenter gjerne denne saken på vår: Facebook-side


NYHETSBREV:

Skriv inn din epost-adresse i boksen ved siden av og få radionyhetene på epost.
FEILMELDING! På grunn av misbruk har vi måttet stoppe den automatiske innmeldingen av nyhetsbrevet. Se nedenfor for hvordan du kan melde deg på:

Send en EPOST til

nyhetsbrev krøll alfa radionytt.no

- Skriv Påmelding i tittelfeltet og vi ordner resten.
Vi beklager, vi jobber med å finne et bedre system
  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...




 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:



MER FRA TVNYTT.NO