FØLG OSS PÅ        

site search by freefind

  Forsiden
  Nettradio
  Podcast
  In English
  Lyttertall
  Radionavn
  Kommentarer
 
Radioreklame
  Informasjon
  Kontakt
  Annonse-info
  Nyhetsbrev
  Nyhetsfeed

KATEGORIER:

  NRK
  P4-gruppen
  Bauer Media
  Lyd/Bilde
  Lokalradio
  Utenriks
  Podkast
  Diverse
  Økonomi
  Radiodager
  Utstyr
  Politikk


JULERADIO ÅRET RUNDT


LYTTE TIL RADIO


Stor oversikt over Billig forbrukslån,, beste kredittkort og gyldige rabattkoder finner du hos Nettavisen.


Reiselysten? Få reisetips via reisebloggen Ja, det er mulig!erdetmulig.no

  KOMMENTAR:
Ikke urealistisk å digitalisere radioen i Norge
Jeg forstår ikke skepsisen til folk

Mer om Kommentarer


RADIONYTT.NO - 11.03.14 - Sindre Møllerhaug


For mange er radio en utdatert ting som ingen bruker lenger og at folk velger tv og internett, framfor radio. Radioen er fortsatt veldig populær, men den er tilgjengelig på forskjellige plattformer, som for eksempel internett. Jeg vokste opp med radioen med FM og AM som alltid har vært stort for meg. Jeg ble underholdt med masse forskjellig prat, nyheter, reklame og musikk når jeg var helt alene og ikke hadde noe å finne på, siden jeg fikk klokkeradioen i julegave når jeg var 5 år gammel i år 1999. Nå fortsetter jeg med den daglige vanen med radio, men nå har jeg internett og DAB+ som gir meg kjempestort kanalutvalg, både hjemme og på sykkelturer. Digitalradio er ikke gammeldags! Det er en ny måte å høre radio på, med digital lyd og fantastisk stort utvalg av kanaler. Jeg gjør oppmerksom på at lyden i FM radioen er analog, selv om radioen søker digitalt på frekvensene. Det er fordi signalet er analogt, men DAB+ er digitalt signal og gjengir 100 % digital lyd.

På radioen er det en fordel at andre bestemmer musikken for deg. Kommer en sang som ikke er helt perfekt, må du høre hele den sangen og kan ikke bytte til neste sang selv. Mange vil foretrekke strømmetjenester som Wimp og Spotify på mobilen, men skal man på biltur eller busstur med mobiltelefonen og bruke det, må man bruke mobilt bredbånd. Store deler av distriktene har ikke 3G dekning, selv om det begynner å bli nokså vanlig med 3G i både distriktene og i byene.

Mange steder kan mobildekningen falle helt ut noen ganger og da stopper nettradioen eller strømmetjenestene, til mobildekningen kommer tilbake. Mobilsendere sender 3G på som regel 900 MHz og 2100 MHz. 4G sender som regel på 1800 MHz og 2600 MHz. De frekvensene er så høye og rettvinklet, at mottaket krever litt fri sikt og rekkevidden blir kort. Mange mobilsendere på små steder blir i mange tilfeller nødvendig for å oppfylle sammenhengende dekning på veiene. Det er kostbart å bruke mobilnettet til å høre på musikk eller radio, i tillegg til at det krever mye strøm av nettbrettet eller mobiltelefonen. DAB+ er gratis å bruke og lommeradioen bruker lite strøm på å lytte til DAB+.

DAB+ sender på rundt 229 MHz (frekvens varierer fra frekvensblokk til frekvensblokk) og rekkevidden blir veldig lang. Det blir dyrt å bygge ut DAB+, men i konkurranse med internett og tv er jeg ikke i tvil om at stort kanalutvalg er nødvendig for at alle lytterne skal kunne finne en kanal de er fornøyd med. Programinformasjon ruller på radioen som er praktisk når man følger med på sendingene, for eksempel hvilken sang som blir spilt og hva programmet heter. Mange steder er FM veldig skurrete og på lange veistrekninger må man bytte frekvens mange ganger. På DAB+ er det ikke nødvendig å bytte frekvens, fordi det gjør den selv når man kommer en ny sender på bilturen, bussturen, gåturen, sykkelturen osv. På FM må radioen bytte frekvens med RDS system eller man må søke inn den nye frekvensen manuelt.

Jeg ser ikke på digitaliseringen av radioen som urealistisk, men dekningen må være tilfredsstillende og alle må få vite hvordan man går helt over til DAB+ fra FM. Hvilke kanaler som sender og hvor det finnes dekning. Nå begynner lokalradioer å komme på DAB+ og fra sender på Bokn kan vi i Haugesund blant annet høre Scansat, Siddisradio, Radio 102, Radio Haugaland og Ordentlig Radio. Kanalutvalget vårt på DAB+ er minst like bra som på FM, fordi alle FM kanalene våre sender nå også på DAB+, men på DAB+ har vi også mange andre radiokanaler å velge mellom.

Mange bruker lommeradio med FM på mobiltelefon, men det finnes lommeradio med DAB+ og selges i mange forskjellige nettbutikker. Mange bruker bilradio som bare har FM og AM innebygd, men det finnes enkle adaptere som henter fungerer som en liten DAB+ radio som overfører lyden til bilradioen med innebygd FM sender. Jeg vet at FM er overfullt mange steder og på lange strekninger må man bytte frekvens på FM senderen underveis, men hvis FM blir slukket, vil det bli mange ledige frekvenser. Ellers finnes mange adaptere som også kan overføre lyden med en ledning og da blir ikke en ledig FM frekvens i området nødvendig.

Kommentaren er skrevet av Sindre Møllerhaug. Les gjerne min personlige blogg som jeg bruker til å skrive om hva jeg gjør på fritiden smsindre.wordpress.com

  SISTE NYTT FRA RADIONYTT.NO:
 NYHETSBREV:
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  LYTTERTALL:
Diverse lyttertall
Her finner du lyttertall for riksradio, lokalradio og utlandet.
Les mer...




 PERSONVERN:
Radionytt.no samler ikke inn informasjon, med unntak av nyhetsbrev som krever aktiv innmelding, se nedenfor. Radionytt.no bruker imidlertid tredjeparts annonsører som kan legge igjen en cookie på din datamaskin. Vi har bevisst valgt bort personifisert reklame. Kontakt
 NYHETSBREV:
Meld deg på
Få nyheter fra radionytt.no rett i din innboks, helt gratis.
Les mer...
  REKLAMEPRODUSENTER:
Radioreklame
Vår fyldige liste over stemmer og produsenter.
Les mer...
  SPILLELISTER:
Hvilken låt?
De hva og hvem som spilles på radio.
Les mer...
  RADIONYTT.NO IN ENGLISH:
News in English
Stories from the Norwegian radio industry, in English
Read more....
 TVNYTT.NO:



MER FRA TVNYTT.NO