RADIONYTT.NO

banner.gif

 

Hvor ble det av P5 Romerike

Radionytt.no har mottatt dette brevet som her sendes videre uredigert og usensurert.

 

RED: KOMM: Alle konklusjoner i dette brevet er innsenders egne, og er på ingen måte uttrykk for radionytt.no,s mening om saken.

"
Åpent brev til redaksjonen i radionytt:

 

Hvor ble det av P5 Romerike?

 

Jeg ønsker på denne måten å komme med mine synspunkter og forhåpentligvis komme med en oppklaring av hva som skjedde med ”gamle” P5. Selv har jeg vært aktiv i lokalradioen i ca. 10 år.

 

P5 Romerike (P5 Radio Eidsvoll) har i en årrekke vært en viktig del av mediamiksen på Øvre Romerike. Lokalradioen har engasjert, informert og underholdt store deler av befolkningen på Romerike. Til tross for gjentatte konkursrykter og folkesnakk har P5 Romerike holdt det gående med sine sendinger.

 

 

Hva skjedde?

I siste halvår 1999 ble det i et styrevedtak besluttet å finne ny(e) investorer for å sikre videre drift av lokalradioen. Investoren skulle primært være en mediebedrift som kunne samarbeide tett med lokalradio-driften. Investoren skulle ikke være en konkurrent, hvilket alle parter var enige i. Samtidig ble det vedtatt å flytte driften til Jessheim, dette for å komme tettere innpå næringslivet på Øvre Romerike. For de ansatte i P5 Romerike har det alltid vært viktig å ha en tilknytning til lokalområdet. En sentralisering av lokalradioen til Jessheim ble nøye vurdert og var mest aktuell. Dette for å kunne ivareta lytterne og næringslivet på en best mulig måte.

 

Styret i P5 Romerike vurderte alternative løsninger som f.eks å la de ansatte kjøpe seg inn som aksjonærer. Alle de ansatte syntes dette var en god idè, for da kunne de påvirke sin egen arbeidsdag ved å være aktiv i selskapet. Alle de ansatte var enig om at denne løsningen skulle legges frem for styret, samtidig som at endringen måtte tre i kraft snarest. Selskapet P5 Radio Eidsvoll AS var i akutt likviditetskrise, og det var viktig at bankgarantier kunne stilles fortest mulig. Styret forkastet denne løsningen! I et desperat forsøk på å redde den videre driften, så godkjente de et tilbud fra konkurrenten Kiss Fm i Nittedal. Den nye aksjonæren skulle bidra med ny kapital og videreutvikle den eksisterende driften av P5 Romerike. 

 

 

Nytt styre og endring av programformat

Kiss Fm i Nittedal kjøpte seg inn i selskapet med 51% av aksjene. Kiss Fm hadde nå aksjemajorieten, med styreformann Rolf Mørkhagen i spissen. Det nye styret besluttet å gi lokalradioen et nytt navn, nemlig Kiss Gold. Programformatet skulle ha samme innhold som tidligere, men være rettet mot en eldre lyttergruppe. Det skulle satses på lokale nyheter og aktualiteter fra Romerike. Musikken skulle hovedsakelig være fra 60-70 og 80 tallet. Det var også påtenkt å videresende morgensendingene fra ungdomskanalen Kiss Fm i Nittedal. Dette for å spare penger. Endringen skulle tre i kraft 01.01.2000, men ble utsatt frem til februar/mars i år. Kiss Gold kom på lufta i mars, med nytt programformat og ny programleder. Musikken var i hovedsak fra 70 og 80 tallet, samt at programlederen snakket engelsk. Programmene var lite gjennomtenkt og hadde svært lite redaksjonelt preg. Det ble ikke produsert lokale nyheter fra Øvre Romerike, som for øvrig er konsesjonsområde. Hele produktet luktet av ”lavbudsjett” og billig USA radio. Tidligere medarbeidere i P5 Romerike så med stor bekymring på radioproduktet. Dette var definitivt ikke lokalradio for Øvre Romerike.

 

 

Klare brudd på konsejonsvilkår?

Kiss Gold har aldri eksistert annet enn på  en idèskisse. Stasjonen er ikke registrert i Brønnøysund, og endringer om sendetider, programformat og eierinteresser har aldri blitt sendt til Statens Medieforvaltning (SMF). Med grundig forståelse av de interne forhold i driften av Kiss Gold har jeg notert meg brudd på følgende lover og forskrifter.

 

Forskrift om kringkasting fra 28.02.1997 nr. 0153

§ 1-4. Bruk av konsesjon etter lovens § 2-1

§ 1-6. Opplysningsplikt

Lov om kringkasting fra 04.12.1999 nr. 127

§ 2-1. Konsesjonsplikt, konsesjonsmyndighet m.v.

…………….. Det kan settes vilkår for konsesjon. Kongen kan gi forskrifter om konsesjonstildelingen og om konsesjonsvilkår, herunder om bruk og bortfall av konsesjon, om konsesjonsområder og eierskapsbegrensninger.

§ 2-5. Opptak av program

Kringkastere skal oppbevare opptak av program i minst to måneder etter sending.

 

Loven er klar og kan ikke misforstås. Kiss Gold har urettmessig brukt konsesjonen under det registrerte selskapet P5 Radio Eidsvoll AS. Endringer har ikke blitt sendt Brønnøysund eller Statens Medieforvaltning. Hvilket er et klart brudd på opplysnings-og konsesjonsplikt. Opptak av program har ikke funnet sted, grunnet uklare retningslinjer og ansvarsforhold i bedriften.

 

Lønns og arbeidsforhold

Flere ansatte og frivillige medarbeidere i P5 Romerike manglet skriftlig arbeidsavtale. Dette ble lovet, men ikke overholdt. Uteblivelse av lønn og mislighold av lønningsdato har foregått siden Kiss Gold tok over den 1.januar 2000. Etter gjentatte forhold valgte mange medarbeidere å slutte og å si opp sitt engasjement i lokalradioen. Flere vurderte å forfølge lønnsforholdene rettslig. Den største ”bomben” kom på et allmøte den 16. Mars i år. Da ble alle ansatte og frivillige medarbeidere informert om at de var fristilt til å gjøre hva de vil. Alle tolket det dithen at de ikke lenger var ønsket i lokalradioen, og at de snarest mulig burde finne noe annet å gjøre. Dette var tungt og takle for mange. Slik undertegnede ser det, har dette vært en systematisk prosess for å bli kvitt alle medarbeidere i P5 Romerike.

 

Hva skjer nå?

Frekvensen Fm 107,9 og 105,6 har i flere måneder vært stille. Det har ikke vært noe lyd på frekvensen og konsesjonen har på denne måten ikke blitt overholdt. Tanken bak dette er å få tidligere lyttere til forsvinne fra frekvensen, slik at det kan bygges en ny kanal. Trolig vil ungdomskanalen Kiss Fm i Nittedal overta 107,9 og 105,6 den 1. Oktober. Siden frekvensen 105 i Nittedal blir overtatt av Radio 1. Dette betyr i hovedsak slutten for lokalradio på Øvre Romerike. Lokalradiolyttere i Eidsvoll, Hurdal, Ullensaker, Nes, Nannestad og Gjerdrum kan derfor se langt bort fra lokalradioen sin.

 

Til slutt vil jeg takke alle lyttere og medarbeidere som har fulgt P5 gjennom 10 år. Uten dere hadde det ikke vært lokalradio på Øvre Romerike. Vi får minnes alt det gode, selv om tiden er svunnet for ”gamle” P5. Vi vet i det minste hva GOD lokalradio er!

 

Med hilsen tidligere P5 ansatt,

 

Kent Iversen, Eidsvoll"

 

SE OGSÅ: 27.09.00 SVAR TIL: HVOR BLE DET AV P5 ROMERIKE

 

REDAKSJONEN BER OM AT ØVRIG DEBATT FOREGÅR PÅ VÅRT DISKUSJONSFORUM


(c)Radionytt.no - 25.09.00 / 27.09.00- Kyrre Dahl


NYHETER UTENRIKS INTERNETTRADIO RADIOLINKER DISKUSJONSFORUM

FORSIDEN SMÅPLUKK E-MAIL